Εργαλεία Χρήστη

Εργαλεία ιστότοπου


imap-vs-pop3

IMAP ή POP3;


Τα POP3 και IMAP είναι μέθοδοι πρόσβασης στην ηλεκτρονική αλληλογραφία. Παρακάτω θα αναφέρουμε τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε μεθόδου ώστε να επιλέξετε τι σας εξυπηρετεί καλύτερα.

POP3

Όταν χρησιμοποιείτε POP3, όλα τα μηνύματα κατεβαίνουν από τον mail server και αποθηκεύονται τοπικά. Το email σας είναι προσβάσιμο μόνο από έναν υπολογιστή ή συσκευή και δεν είναι πλέον διαθέσιμο όταν χρησιμοποιείτε το webmail ή οποιοδήποτε άλλο υπολογιστή ή συσκευή (εκτός αν ρυθμιστεί να κρατάει τα μηνύματα για κάποιες ημέρες). Εαν συμβεί βλάβη στον υπολογιστή σας (πχ στο σκληρό δίσκο), χάνετε όλα τα μηνύματα. Επίσης δεν μπορείτε να δείτε ειδικούς φακέλους, όπως είναι ο φάκελος Junk. Το θετικό της χρήσης του POP3 είναι ότι τα μηνύματα αφού κατέβουν στον υπολογιστή σας, στη συνέχεια διαγράφονται από τον mail server με αποτέλεσμα να ελευθερωθεί χώρος από το πακέτο hosting σας.

IMAP

Tο IMAP επιτρέπει στους χρήστες να συνδεθούν από πολλούς διαφορετικούς mail clients ή webmail και να βλέπουν τα ίδια μηνύματα, επειδή διατηρούνται στον mail server. Σημειώστε, ότι μέσω του IMAP, εφόσον ο χρήστης διαγράψει ένα μήνυμα από κάποιο mail client, αυτό θα διαγραφεί και από τον mail server επομένως δεν θα είναι προσβάσιμο από τους υπόλοιπους mail clients ή webmail. Ένα θετικό του IMAP είναι ότι μπορεί να γίνει χρήση φίλτρων για διαχωρισμό των μηνυμάτων σε υποφακέλους. Επίσης μπορεί να ρυθμιστεί ο mail client σας να αποθηκεύει και τα απεσταλμένα μηνύματα στον server ώστε να είναι προσβάσιμα και από τις υπόλοιπες συσκευές ή το webmail. To αρνητικό του είναι ότι ανα διαστήματα θα πρέπει να διαγράφετε μηνύματα που δεν χρειάζεστε ώστε να ελευθερώνεται χώρος από το mailbox σας.

Συνοπτικά

Εάν ελέγχετε το e-mail σας από πολλές συσκευές ή webmail, τότε ρυθμίστε τους mail clients σας να χρησιμοποιούν IMAP. Αν έχετε μεγάλο όγκο μηνυμάτων και θέλετε να είναι προσβάσιμα μόνο από μία συσκευή τότε χρησιμοποιήστε POP3 για να εξοικονομήσετε χώρο από το πακέτο hosting σας.


Copyright © 2003 - 2018 CretaForce Internet Services. All Rights Reserved.